Molts contes nadalencs esmenten els tres reis que segueixen una estrella per adorar el nen Jesús a Betlem. A la Bíblia, no els anomenen reis ni se n'especifica quants són, sinó que només es diu que són “savis d'Orient”. A moltes corts d'Orient, entre elles les de l'antiga Pèrsia i l'antiga Babilònia, els astròlegs solien fer de assessors sacerdotals, experts en l'art de la màgia. Als segles transcorreguts des de llavors, els tres mags han estat interpretats com a reis.
Segons l'Evangeli de Mateu, una estrella brillant va guiar els mags des de l'Orient fins a aturar-se «sobre el lloc on es trobava el nen» i «en entrar a la casa, van veure el nen amb Maria, la seva mare». Els tres Reis Mags presenten els seus regals a Jesús a “L'Adoració dels Mags” de Sandro Botticelli (ca 1478). Botticelli, un florentí, va ser el creador de diverses obres famoses d'aquesta escena, que era popular a la seva ciutat natal, Florència, a Itàlia.Els mags es van agenollar davant del nen Jesús i «li van oferir presents d'or, encens i mirra». És possible que els seus regals siguin una al·lusió a la visió d'Isaïes de les nacions que rendien tribut a Jerusalem: «Multitud de camells et cobrirà; dromedaris de Madian i d'Efa; vindran tots els de Sabà; portaran or i encens, i publicaran lloances de Jehovà».
El rei Herodes havia sentit rumors del naixement d'un nou rei i, gelós, va buscar el nadó. A l'Evangeli de Mateu, els tres mags es van aturar al palau d'Herodes de camí a Betlem i el rei els va demanar que li fessin saber on era aquest nen nadó, per «poder anar a adorar-lo». Però, en un somni, es va advertir als Reis Mags que no tornessin amb Herodes, de manera que «es van tornar a la seva terra per un altre camí» i mai no se'n va tornar a parlar.
CONSTRUINT UN PASSAT
Les narracions posteriors de la història van identificar els números dels mags, així com sobre terres d'origen: Melcior de Pèrsia, Gaspar de l'Índia i Baltasar d'Aràbia. Els seus presents també tenien significats simbòlics especials: l'or representava la condició de Jesús de “rei dels jueus”; l'encens, la divinitat del nen i la seva identitat com a Fill de Déu; i la mirra es referia a la mortalitat de Jesús.
El terme mag procedeix del grec magoi o mags, que significa: matemàtic, astrònom o astròleg. Al cap ia la fi un home de ciència, per això alguns teòlegs diuen que en aquesta tradició hi ha la ciència i Déu.
Els números actuals dels tres reis mags, Melcior, Gaspar i Baltasar, apareixen per primera vegada al conegut mosaic de Sant Apolinar el Nou (Rávena) que data del segle VI d. C., en què es distingeix els tres mags abillats a la manera persa amb els seus números escrits a sobre i representant diferents edats.
Les representacions populars del Nadal semblen comprimir la història de la Nativitat per fer que sembli que els tres Reis Mags es van presentar a Betlem per Nadal, però les celebracions tradicionals situen la seva visita 12 dies després de Nadal. La commemoració oficial de l'arribada dels Mags, anomenada Epifania o dia de Reis, és una de les festivitats cristianes més antigues. Els catòlics romans celebren l'Epifania el 6 de gener, mentre que les cristianes ortodoxes la celebren el 19 de gener.
TRADICIONS ACTUALS
El més important per als nostres petits és el que suposen els Reis Mags actualment. Es tracta d´una tradició d´origen cristià, però segurament avui dia hagi transcendit la religió i es tracta d´un costum de la nostra societat, celebrada no només per cristians practicants.
El fet que aquests 3 visitants portessin al seu dia regals per al nen Jesús, els confereix avui dia la capacitat de regalar a tots els nens del món. A més en ser descrits com a “mags” els permet fer això en una sola nit, una cosa impossible per a qualsevol ésser humà normal. Gràcies a aquestes capacitats, petits de tot el món dediquen cada any un temps a complir certes tradicions. La primera és escriure la carta als Reis Mags, on els diuen com s'han portat i quins regals els agradaria rebre.
La segona possiblement sigui rebre'ls al poble o ciutat, gràcies a les cavalcades que organitzen la nit abans de repartir els seus regals. És un moment de moltíssima il·lusió per als més petits, ja que poden veure directament aquests personatges increïbles.
La tercera tradició es produeix just abans de dormir, la nit més màgica de l'any. Encara que els reis siguin mags, segueixen sent persones normals, i això fa que es cansin a la seva llarga nit de treball i necessiten de vegades recobrar forces. També els seus camells i patges poden necessitar una empenta. Per aquesta raó els petits solen deixar una mica de beure i menjar als Reis.
I la darrera de les tradicions és la que més els agrada; obrir els regals al matí següent.
HIPÒTESI PERSONAL
Des que sóc petita, per mi els Reis Mags no ha estat res més que una ocasió d'il·lusió en la qual rebia regals i passava temps amb la meva família, però conforme m'anava fent gran, he anat perdent la il·lusió en saber la veritat de tot això.
Avui dia, crec que no és més que un dia en què se celebra una cosa que ni tan sols sabem si va passar realment i que, si no ha passat realment, ens haurien mentit a tots durant tota la vida. De fet, des del meu punt de vista, crec que mai, o almenys en molt de temps, se sabrà si realment van passar o no molts d'aquests successos en el passat, ja que sense una màquina del temps seria pràcticament impossible.
Actualment crec que és una celebració completa i absolutament consumista en què s'aprofita aquesta situació per comprar coses que després s'oferiran com a regal d'unes persones possiblement inexistents.
També crec que és bonic promoure la creativitat i la imaginació dels nens petits amb coses màgiques per fomentar que pensin més i també que es comportin bé durant l'any. Però crec que està malament enganyar els nens petits dient-los que aquestes tres persones els regalaran coses. Crec que els hauríem de dir la veritat des del principi perquè hi ha fins i tot nens i nenes petits i petites amb grans traumes respecte a aquest tema ja que fins i tot arriben a sentir por a aquests personatges.
Suport el fet que se celebri i fer regals a tots els nostres éssers estimats, però no lengany als més petits sobre aquest tema.
No hay comentarios:
Publicar un comentario